Petua PemakananSihat

Miliki Perut Rata Dengan 6 Makanan Berkhasiat

Makanan Berkhasiat - women online magazine-2

Kredit Foto: besalamat

Makanan Berkhasiat.Mahu memiliki tubuh sihat dengan perut yang rata serta otot menawan?

Kalau mahu, anda perlu berusaha sedikit untuk mendapatkan tubuh segar seperti ini. Biarpun semua orang boleh melakukannya, tetapi diperlukan senaman yang berpanjangan serta menjaga pola makan yang baik. Makanan  berkhasiat perlu diambil bagi mendapatkan tubuh segar dan berotot  sepertimana yang anda impikan.

Bagi meningkatkan massa otot menjadi lebih padat, makanan berkhasiat tinggi amat diperlukan. Jadi, anda perlu memilih makanan yang banyak mengandungi protein.

Di samping itu, jangan lupa sertakan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan pelbagai warna bagi keperluaan serat tubuh.

 

Antara makanan berkhasiat yang perlu anda ambil untuk mendapatkan perut rata serta boleh membesarkan otot anda selain daripada bersenam:

1. Daging Ayam

Sepotong daging ayam setara dengan 93% protein daripada jumlah kalori yang disarnkaan dalam sehari. Selain mengandungi protein daging ayam juga ada turut mempunyai seleniu dan Omega-6.

 

2. Ikan

Ikan merupakan protein yang mampu meningkatkan gerak kerja jantung. Pilihlah makanan berkhasiat seperti ikan salmon dan ikan tuna kerana ia memiliki kandungan asid lemak Omega-3.

 

Baca Juga: Kebaikan Omega-3

 

3. Putih Telur

Putih teluar termasuk makanan berkhasiat yang mudah didapati. Menurut hasil kajian, kandungan protein daripada putih telur dikatakan mencapai 99%.

 

4. Daging Merah Tanpa Lemak

Sepotong daging merah mengandungi vitamin B12, protein dan fostor.

 

5. Brokoli

Brokoli mengandungi ‘fitonutrien’ uantuk mencegah timbulknya penyakit kronik. Bahkan sayuran ini juga dikatakan merupakan 10 makanan kesihatan yang terbaik.

 

Baca Juga: Khasiat Brokoli

 

6. Kacang Soya

Beberapa kandungan protein dalam kacang soya mengandungi asid amino yang diperlukan oleh otot tubuh iaitu ‘glutamin’ dan ‘arginin’.

 

Baca Juga: Kebaikan Air Soya

 

Tips Ekstra!

Senaman untuk membesarkan otot agak berbeza dengan jenis senaman bagi mereka yang sedang berdiet. Semak!

 

  • Push Up

Lakukan push up dengan betul iaitu lebarkan lebih sedikit posisi kedua belah tangan anda. Tujuannya agar posisi otot dada lebih ditarik. Push up juga akan membentuk punggung dan otot perut. Lakukan 15 kali setiap set, dan ulangi kembali setelah anda beristirahat  seketika.

 

  • Dumbbell Fly

Tujuan senaman ini adalah untuk membesarkan otot dada. Senaman ini terbukti efektif juga untuk otot tangan sehingga kelihatan lebih jelas.Senaman ini dilakukan dalam posisi tidur menggunakan barbell sebagai alat sokongan. Naik dan turunkan tangan secara berulangkali. Variasikan dengan gerakan melebarkan tangan.

 

  • Berenang

Merupakan aktiviti sihat yang paling disarankan dalam apa juga keadaan.Ketika anda berenang, semua otot dan tulang meregang dengan perlahan. Selain menimbulkan ketenangan fikiran, renang gaya kupu-kuku dan kuak dada sangat cepat membentuk tubuh bahagian atas.

 

Baca Juga: Manfaat Berenang

 

Nota Kaki: Jangan lupa, SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda supaya mereka pun dapat menjalani kehidupan yang sihat.

 

<< Kenapa mesti gerun atau takut untuk menikmati makanan berlemak? Info selanjutnya klik link ini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

SIkap Lelaki Seperti Bos?

Next post

6 Tanda Kucing Anda Memang Sakit Mata

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *