Petua PemakananSihat

Cili Merah Bukan Sekadar Meningkatkan Nafsu…

cili merah - woman online magazine

Kredit : shivaniagros

Cili merah juga merupakan makanan yang kaya dengan zat. Cili merah mengandungi vitamin C dan betakaroten (provitamin A), yang lebih tinggi daripada buah-buahan seperti tembikai, betik dan mangga.

Malah, kadar mineralnya, terutama kalsium dan fosfor, mengungguli ikan segar. Tetapi kandungan vitamin C cili hijau lebih tinggi daripada cili merah.

 Berikut beberapa khasiat yang terdapat pada cili merah:

  1. Baik Untuk Kesihatan Jantung

Anda yang cenderung mempunyai tekanan darah yang terlalu tinggi disarankan mengambil lada merah dalam jumlah yang tidak berlebihan. Zat yang terkandung dalam cili merah iaitu ‘capsaicin’ mempunyai kemampuan untuk membantu menyembuhkan bebrapa penyakit tertentu, termasuk darah tinggi.

  1. Mencegah Stroke

Cili merah dikatakan dapat memperkecilkan risiko terserang stroke, penyumbatan pembuluh darah, impotensi dan penyakit jantung koroner. Ini adalah kerana pengambilan ‘capsaicin’ secara rutin membuatkan darah akan tetap berjalan lancar dan kerak lemak pada pembuluh darah tidak akan terbentuk. Jadi, cili merah juga mampu mengurangkan terjadinya penggumpalan darah.

  1. Meredakan Sakit Kepala Dan Lenguh Sendi

Rasa pedas yang ditimbulkan ‘capsaicin’ boleh menghalang aktiviti otak ketika menerima singnal rasa sakit daripada pusat sistem saraf. Kelambatan perjalanan singnal ini akan mengurangkan rasa sakit yang anda tanggung.

  1. Meningkatkan Nafsu Makan

Zat ‘capsaicin’ dalam cili merah dapat merangsang pengeluaran hormon endorphin, hormon yang mampu membangkitkan rasa nikmat dan kebahagiaan, sehingga membuatkan nafsu makan anda menjadi bertambah-tambah.

  1. Menurunkan Kadar Kolesterol

Memiliki kandungan antioksidan.Antioksidan dapat digunakan untuk mengatasi ketidaksuburan (infertilities), aphrodisiac, dan memperlambatkan penuaan.

<< Ketahui kebaikan labu kuning di sini.

 

Previous post

6 Jenis Makanan Penyebab Jerawat Banyak Tumbuh

Next post

Ketahui Rahsia Di Sebalik Rambut Sihat, Segar Umpama Dandanan Di Salon

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *