Petua PemakananSihat

5 Keburukan Susu Rendah Lemak Yang Patut Anda Ketahui

Susu Rendah Lemak - Women Online Magazine

Foto:michigan

Kita sering dimomokkan dengan bahayanya lemak di dalam badan. Jadi, kita pun beranggapan susu rendah lemak tu adalah pilihan terbaik.Pada pemahaman kita ia kurang lemak, jadi pastinya ia akan menyihatkan tubuh badan. Sebenarnya kita ini mudah sangat terpengaruh dengan pendapat dan pandangan yang tanpa kita tahu kebenarannya.

Susu Rendah Lemak

Susu rendah lemak dihasilkan dengan membuang kandungan lemak yang asalnya terdapat di dalam susu yang baru diperah. Susu segar dibiarkan beberapa jam, lemak yang berketumpatan lebih rendah akan naik ke atas dan berkumpul, maka susu tadi akan membentuk dua lapisan, lemak dan air. Lapisan lemak ini kemudiannya diasingkan keluar dan terhasillah susu rendah lemak.

Susu lembu mengandungi banyak mineral termasuk kalsium dan phosphorus tetapi dengan mengambil susu rendah lemak, segala lemak berserta vitamin A. D, E dan K telah turut hilang. Kehilangan vitamin D dan K menyebabkan kandungan kalsium dan phosphorus yang kaya di dalam susu tidak dapat dimanfaatkan oleh tubuh badan.

Keburukan Susu Rendah Lemak

  1. Rendah kandungan vitamin A

Apabila lemak dikeluarkan dari susu, kepekatan vitamin A akan mengurang secara drastik. Ini kerana vitamin A adalah larut lemak. Apabila anda tidak mendapat bekalan vitamin A yang diperlukan, ia diambil dari hati dan ini mengurangkan stok vitamin A dalam tubuh anda.

  1. Kesuburan badan rendah

Penggunaan yang tinggi susu rendah lemak menjejaskan ovulasi wanita. Ia adalah penting untuk mempunyai pengambilan lemak tenusu penuh dan vitamin yang diperlukan daripada susu semasa mengandung atau jika anda merancang untuk hamil. Susu rendah lemak tidak menyediakan lemak yang cukup, kalsium dan vitamin yang wanita perlukan terutamanya yang sedang hamil.

  1. Menyebabkan keradangan dalam arteri

Susu rendah lemak mungkin mempunyai semua bahan-bahan yang baik dan manfaat kesihatan yang sama dengan susu biasa. Walau bagaimanapun, pepejal susu tepung menghasilkan nitrat yang boleh menyumbat dan menyebabkan keradangan di dalam arteri anda.

  1. Kekurangan vitamin K

Susu rendah lemak tidak mempunyai nutrien penting seperti Vitamin K. Anda mengambil susu rendah lemak untuk mengurangkan berat badan tetapi hasilnya adalah asia-sia jika anda kekurangan vitamin K.

  1. Penyakit jantung

Oleh kerana lemak tepu yang dikeluarkan dari susu skim dengan cara mengurangkan secara pemanasan pada suhu yang tinggi dan dengan tekanan tinggi, dan ia boleh menjadikan susu itu kurang berkhasiat. Malah, aspek yang paling berkhasiat dalam susu seperti lemak tepu tidak hadir, dan boleh menyebabkan kolesterol tetap berada di dalam arteri, serta boleh meningkatkan risiko strok dan serangan jantung.

<< Ketahui fungsi sebenar asid amino buat tubuh anda di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Semak Senarai Barang Yang Dikenakan Gst

Next post

Ketahui Penyebab & Tanda-Tanda Mata Juling Pada Bayi Anda

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *