ProblemSihat

Kesan Jerebu Boleh Buat Kita Jatuh Sakit!

Kesan Jerebu Di Malaysia-Women Online Magazine.

Kesan Jerebu Di Malaysia.Walaupun hujan telah membasahi bumi, namun sehingga ke hari ini jerebu tetap kelihatan meskipun tidak terlalu pekat.

Jerebu seperti kita ketahui memberi impak negatif pada pelbagai aspek, termasuk memberi impak besar kepada kesihatan kita. Pelbagai penyakit yang akan kita hadapi apabila tibanya ‘musim’ jerebu.

Antara Kesan Jerebu Di Malaysia adalah:

1. Jarak Penglihatan Menjadi Semakin Terhad

Jarak penglihatan anda menjadi semakin terhad. Ini kerana jerebu telah menghalang pancaran matahari untuk terus memancarkan cahaya terus ke bumi. Ia sekaligus menghadkan penglihatan kita yang berkemungkinan boleh menyebabkan berlakunya kemalangan.Bahkan ia turut membuatkan mata terasa pedih dan berair kerana di sekeliling anda dipenuhi dengan gas beracun dan berbahaya untuk kesihatan.

 

2.  Sesak Nafas

Molekul-molekul yang terdapat pada udara mempunyai gas-gas beracun yang tidak elok untuk disedut oleh manusia. Keadaan ini memberikan kesan yang lebih teruk kepada sesiapa yang mengalami masalah asma. Mereka mungkin akan mengalami masalah sesak nafas.

 

Baca Juga: Sakit Dada Yang Mampu Menyerang Sesiapa Sahaja Tanpa Mengira Usia

 

3. Hidung Berair Dan Bersin

Hidung kita adalah saluran utama saluran pernafasan pada manusia. Namun jika terlalu banyak udara berbahaya di sekeliling kita ketika jerebu, dikhuatiri ia akan mengakibatkan hidung tidak mampu menapis udara-udara beracun, seterusnya menyebabkan hidung berair sehingga mendatangkan selesema dan juga bersin.

 

Baca Juga: Punca Sebenar Hidung Tersumbat

 

Terdapat pelbagai lagi jenis penyakit yang mungkin akan terkena kepada sesiapa yang terdedah kepada jerebu iaitu:

• Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk.
• Kulit badan terasa gatal-gatal.
• Gatal mata.
• Terasa sakit dada.

 

Langkah yang Perlu Diambil Untuk Mengelakkan Kesan Jerebu Di Malaysia adalah:

Jerebu jelas memberi kesan negatif kepada kesihatan kita. Kita perlu mengambil langkah berjaga-jaga supaya dapat mengelak daripada terkena penyakit yang disebabkan oleh jerebu. Pelbagai langkah yang perlu diambil ketika dilanda jerebu untuk memastikan kesihatan kekal terjamin.

 

Antaranya langkah yang boleh diambil ialah:

1. Sentiasa memakai topeng keselamatan, terutama yang menaiki motosikal kerana terdedah dengan udara kotor dan juga berbahaya. Sekurang-kurangnya ia dapat mengurangkan kita menyedut udara yang tidak sihat.

 

2. Pada sesiapa yang menghidapi penyakit batuk dan selesema, batuk, asma, sakit mata, kesesakan nafas, sakit paru-paru atau sakit jantung yang kronik, dinasihati supaya anda segera pergi ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan atau langkah pencegahan kerana anda mudah terdedah kepada simptom jerebu.

 

Baca Juga: Petua Merawat Selsema

 

3. Kurangkan melakukan aktiviti luaran. Risiko kesihatan anda terjejas adalah tinggi dan anda disarankan menghabiskan masa duduk di rumah atau pejabat sahaja.

 

4. Amalkan meminum air putih dengan kuantiti yang banyak, iaitu sebanyak 8 gelas air mineral sehari. Ia bagi memastikan air terus membekalkan oksigen di dalam badan dan mengekalkan badan dalam keadaan hidrasi.

 

5. Apabila melakukan aktiviti luar, pastikan anda kerap membersihkan wajah dan kulit anda agar dapat mengelakkan daripada terkena masalah kulit akibat jerebu.

 

6. Perokok dinasihatkan supaya tidak merokok di luar rumah kerana dengan bahana anda menghisap rokok, dicampurkan lagi dengan udara tidak sihat pada jerebu ia akan mengakibatkan kesihatan anda akan merosot dengan mendadak.

 

#Dilarang juga menghisap rokok berhampiran dengan isteri dan juga anak-anak anda kerana ia membuatkan mereka lebih mudah mereka terdedah kepada masalah kesihatan.

 

Baca Juga: Tips Berhenti Merokok

 

7. Jika kenderaan anda mempunyai penghawa dingin, pasangkan hawa dingin tersebut bagi memastikan suhu badan dalam keadaan normal.

 

8. Sentiasa menyusukan bayi kerana dipercayai susu dapat membekalkan antibodi pada bayi sekaligus dapat membina kekuatan imuniti pada bayi itu dan sukar untuk bayi tersebut terkena penyakit.

 

Baca Juga: 9 Jenis Makanan Memperbanyakkan Air Susu

 

9. Batalkan segala percutian anda. Tujuan anda untuk bercuti adalah untuk melapangkan fikiran dan menghilangkan segala stress ketika bercuti, bukan untuk ‘menempah’ sakit.

 

Pastikan anda sentiasa menjaga kesihatan anda ketika jerebu. Kesihatan anda lebih penting dan mahal dari segalanya, termasuk wang ringgit. Pastikan orang tersayang dan terdekat dengan anda juga patuh dan mengamalkan gaya hidup yang betul ketika jerebu. Bataskan pergerakan di luar. Semoga masalah jerebu dan kemarau ini tidak akan berterusan dalam tempoh masa yang panjang.

<< Nak tahu apa itu jerebu sila klik di sini

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

7 Khasiat Buah Strawberry Yang Pasti Buat Anda Terpegun!

Next post

5 Tips Mudah Untuk Kurus Selepas Bersalin

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *