ProblemSihat

Petua Berkesan Hilangkan Mata Bengkak @ Sembab Di Pagi Hari

Mata Bengkak - Women Online Magazine

Terkejut tatkala melihat diri anda di dalam cermin ketika bangun tidur? Melihat mata bengkak sedari dari tidur pasti membuatkan anda seolah-olah tidak percaya bahawa itu adalah anda.Sebenarnya apakah punca yang menyebabkan anda mengalami mata bengkak pada pagi hari?

Berikut adalah beberapa punca yang mungkin menyebabkan mata bengkak.

Tidur dengan posisi kepala yang lebih tinggi boleh menyebabkan cairan berkumpul di bahagian bawah mata. Perkara sebaliknya berlaku jika anda tidur dalam posisi yang betul di mana bantal diletakkan di bawah kepala akan menyebabkan cairan ditarik ke bawah hasil daripada kesan tarikan graviti.

  • Tempoh Waktu Tidur Anda

Mendapatkan waktu tidur yang cukup bukan sahaja membantu tubuh berfungsi dengan baik pada keesokkan harinya tetapi juga mempengaruhi tahap peradangan tubuh badan. Apabila anda tidak cukup tidur, maka saluran darah di bawah mata akan membengkak sehingga dekat dengan lapisan permukaan kulit dan menghasilkan mata bengkak.

Jika anda mengambil makanan yang mengandungi natrium atau minuman beralkohol sebelum tidur, ia mungkin mengakibatkan mata bengkak ketika bangun tidur. Hal ini adalah kerana, makanan yang masin atau mengandungi tahap natrium yang tinggi boleh menyebabkan tubuh mangumpulkan air sehingga ke bahagian mata.

Sementara itu minuman beralkohol bertindak sebagai minuman yang membawa kepada keadaan dehidrasi sehingga membuatkan kulit di bawah mata terasa lebih tipis. Hal ini menyebabkan cairan yang berkumpul lebih menonjol dan nampak lebih bengkak. Jadi, bagaimana untuk mengatasi mata bengkak setelah bangun tidur?

Ini merupakan cara tradisional yang sering digunakan oleh kaum wanita iaitu meletakkan sesuatu yang sejuk pada bahagian mata dapat melegakan mata bengkak. Hal ini sangat berkesan kerana, bahan yang sejuk dapat mengecutkan urat saraf yang bengkak.

  • Rendaman Uncang Teh

Selain dapat melembut dan menghaluskan kulit, teh juga berfungsi sebagai ejen penyejuk. Ambil dua uncang teh yang sudah direndam dan letakkan uncang tadi di bahagian mata selama lima hingga sepuluh minit. Gunakan teh hijau atau teh merah kerana kandungan kafein di dalamnya boleh membantu mengurangkan pembengkakan.

  • Timun

Timun bukan sahaja baik untuk kesihatan tetapi ia juga baik untuk memberi kesegaran pada bahagian mata. Ia mengandungi astringent yang dapat membantu menyegarkan mata bengkak. Terlebih dahulu, sejukkan timun tersebut di dalam peti ais, kemudian letakkan hirisan timun pada kelopak mata anda.

  • Kelopak Bunga Ros

Letakkan kelopak bunga ros yang telah di sejukkan di dalam peti ais pada bahagian mata anda. Hal ini dapat mengurangkan pembengkakan pada kawasan mata.

Minyak zaitun amat berguna untuk melegakan mata bengkak. Urut bahagian bawah mata untuk memperbaikan aliran darah pada bahagian mata dengan menggunkaan minyak zaitun. Ia juga akan memberi aroma yang sedap pada pagi hari anda.

Kredit foto: youqueen.com

<< Ketahui penyebab sakit dan kebas punggung di sini.

 

Previous post

Masalah Gigi Busuk & Cara Mencegahnya

Next post

Mesti Cuba! Senaman Besarkan Otot Untuk Anda Lebih 'Fit'

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *