ProblemSihat

Bahaya Menahan Kencing… Takutnya!

Bahaya Menahan Kencing - woman online magazine

Kredit Foto : media

Bahaya Menahan Kencing. Adakah anda termasuk dalam kategori mereka yang suka menahan kencing?

Jika ya, tolong hentikan tabiat ini kerana ada bahaya yang menanti buat kesihatan anda. Proses pembuangan urine pada manusia adalah suatu perkara yang wajar dan biasa terjadi.Proses membuang air kecil tersebut menandakan bahawa sistem penghadaman yang ada di dalam tubuh anda bekerja dengan baik dan normal. Semua kotoran dan sisa-sisa penghadaman yang sudah selesai disaring dan dibersihkan oleh tubuh akan keluar melalui urine.

 

Berikut beberapa bahaya menahan kecing yang wajar anda ketahui. Ia sangat berbahaya buat kesihatan tubuh anda.

  1. Menahan Pembuangan Kotoran Dalam Tubuh

Jika anda lama menahan kencing bermakna anda telah membiarkan segala kotoran berada di dalam tubuh lebih lama. Kotoran – kotoran tersebut mengandungi banyak zat – zat yang berbahaya buat tubuh, yang mana akan menimbulkan infeksi apabila terlalu lama disimpan atau ditahan di dalam tubuh.

 

  1. Mengganggu Organ-Organ Penghadaman

Dengan terganggunya proses penghadaman, maka organ – organ yang bertugas untuk melancarkan proses penghadaman pun akan terganggu. Beberapa organ seperti buah pinggang dan saluran kencing akan terganggu fungsinya.

 

  1. Proses Penghadaman Akan Terganggu

Dengan menahan kencing, secara tak langsung anda akan mengganggu dan merosak proses penghadaman yang terjadi di dalam diri anda. Ketika proses penghadaman yang sepatutnya selesai, namun tidak dilaksanakan maka hal tersebut boleh mengganggu proses penghadaman yang seterusnya.

 

Baca Juga: Susah Buang Air Besar

 

  1. Akan Muncul Penyakit-Penyakit Dan Infeksi Pada Organ Penghadaman

Dengan menahan kencing, bermakna anda akan mempermudahkan tubuh anda untuk mengalami penyakit-penyakit yang berhubungan dengan organ penghaman. Berikut ini beberapa penyakit organ penghadaman yang boleh terjadi ketika anda menahan kencing:

Buah Pinggang – disebabkan penggumpulan urine yang seharusnya dikeluarkan pada bahagian buah pinggang.

 

Baca Juga: Penawar Sakit Buah Pinggang

 

Batu Karang – batu pada buah pinggang akn terbentuk ketika urine yang berkumpul pada bahagian buah pinggang mula bergumpalan dan mengalami pengerasan. Pengerasan ini boleh terjadi kerana urine mempunyai kandungan Kristal iaitu Kristal garam yang akan bergumpal dan mengeras serta jadi semakin banyak.

 

Batu Karang akan membuatkan terjadinya:

  • Infeksi pada buah pinggang
  • Rasa sakit dan pedih ketika kencing
  • Sukar untuk kencing
  • Sering pedih di bahagian ulu hati
  1. Infeksi Saluran Kencing

Urine merupakan sisa penghadaman yang memiliki banyak bakteria dan kotoran yang tidak baik bagi kesihatan tubuh. Dengan pengumpulan urine akan menimbulkan infeksi pada bahagian saluran kencing. Infeksi ini disebabkan oleh bakteria-bakteria yang melekat pada bahagian saluran kencing.

 

Jangan lupa SHARE artikel ini ya

<< Ketahui penyebab badan anda kurus di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

7 Tips Produktif Di Bulan Suci Ramadan

Next post

Atasi Rambut Beruban Dengan 7 Makanan Ini

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *