CantikDietSihat

Wajib Cuba! Cara Mengecilkan Punggung Dengan Mudah & Berkesan

cara kecilkan punggung dengan cepat - women online magazine

kredit foto: wikihow

Cara Mengecilkan Punggung.Tidak selesa dengan bentuk punggung anda yang besar? Ketahui cara mengecilkan punggung dengan cepat ini.

Memiliki tubuh langsing dan ideal tentunya menjadi idaman bagi setiap orang.  Apatah lagi, bagi kaum wanita yang umumnya sentiasa ingin nampak langsing dan menawan.

Bentuk atau ukuran punggung yang berlebihan boleh menjadi salah satu penghalang seseorang dalam meraih keyakinan dirinya. Tambahan  pula ‘kemantapan’punggungnya itu sering menarik perhatian orang, terutama kaum lelaki. Malu, eh!!

Bagi anda yang memiliki punggung besar, jangan terburu-buru mahu melakukan cara yang tidak sihat seperti membuat pembedahan plastik , sedut lemak dan sebagainya.

Anda harus ingat, memiliki punggung besar adalah satu anugerah Tuhan yang wajar anda syukuri kerana tidak semua wanita  berpeluang untuk memilikinya.Jika keadaan itu tetap membuatkan anda berasa tidak selesa, anda jangan susah hati kerana ada beberapa tips dan cara yang anda boleh lakukan bagi menyelesaikan masalah tersebut.

Baik paha mahupun punggung yang besar atau lebar itu boleh dikecilkan dengan mudah, kerana punggung terdiri daripada jaringan lemak dan kulit.Bersenamlah secara teratur supaya lemak-lemak yang terdapat di punggung dapat dihapuskan dengan mudah.

 

Baca Juga: Cara Memiliki Punggung Seksi

 

1. Lakukan Senaman Kardio

Cara terbaik untuk mengecilkan punggung dengan cepat atau pantas dalah dengan bersenam. Apabila anda melakukan diet makanan berlemak namun disebabkan anda tidak bersenam, hasilnya tidak akan dapat dilihat dalam waktu yang singkat. Bahkan, mungkin juga tidak berhasil.

Tambahan pula dengan berdiet tanpa bersenam, berat ‘massa’ tubuh akan turun tetapi tubuh yang telah membesar kemudian kehilangan ‘massa’ beratnya akan jadi menggelebeh yang juga dapat dihilangkan secara semulajadi dengan bersenam.

Bersenam tidak semestinya harus melakukan aktiviti yang berat. Usah memaksa tubuh melakukan senaman yang di luar kemampuan tubuh kerana ia mungkin akan menyusahkan atau menyakitkan diri anda sendiri.

 

Baca Juga: Cara Bakar Lemak Di Perut

 

Untuk mengecilkan punggung dengan cepat, anda boleh melakukan senaman dengan cara yang sederhana dan tidak perlu terburu-buru untuk ke gym dan sebagainya. Lakukan senaman ringan di atas katil ataupun sofa pun boleh! Yang penting, anda selesa.

Caranya, posisikan tubuh pada posisi terlentang dan simpan tangan di sebelah badan. Pilih tempat yang paling selesa untuk melakukan senaman ini.  Kemudian angkat kaki kanan dan kiri secara bergantian dengan gerakan ke atas dan ke bawah. Lakukan gerakan ini sebanyak 15 kali.

Kemudian lakukan gerakan seperti mengayuh basikal. Ingat, dalam senaman jumlah yang banyak tidak bermakna apabila tidak dilakukan dengan baik. Oleh sebab itulah, lakukan gerakan mengayuh basikal dengan perlahan, tapi pastikan ia berjaya dibuat sebanyak 15 kali.

Kedua-dua gerakan senaman ini elok dilakukan pada setiap pagi setelah bangun tidur dan juga pada malam hari sebelum tidur. Jika mahu atau berasa tubuh sudah mampu untuk melakukannya lebih, jangan lupa untuk menambah jumlahnya ya!

 

Baca Juga: Kehebatan Basikal Senaman

 

2. Berjalan Kaki Atau Lompat Tali

Apabila ingin melakukan gerakan senaman lainnya, lebih baik pilih senaman yang memang  untuk paha dan punggung seperti berjalan kaki atau lompat tali.

Dengan berjalan kaki, secara tidak langsung anda telah menggerakan punggung anda. Bahkan senaman berjalan kaki juga biasanya tidak terlalu disedari, namun banyak kebaikannya. Dengan berjalan kaki sebanyak sepuluh ribu langkah setiap hari, maka kaki, paha dan punggung anda akan menjadi lebih kecil dan menarik.

 

Baca Juga: Manfaat Jalan Kaki

 

3. Jaga Pola Pemakanan

Anda disarankan untuk makan secara teratur. Biar kerap, tetapi dalam jumlah makananyang sepatutnya.

Perbanyakkan makan buah dan sayuran segar agar tubuh mendapat jumlah vitamin dan mineral, juga membantu membakar lemak dalam tubuh. Hindari pengambilan lemak, karbohidrat serta gula .

Selain itu, anda juga harus perbanyakkan minum air putih. Biarpun nampak seperti tidak ada kaitannya dengan proses mengecilkan punggung atau paha, tetapi anda harus ingat ya. Untuk mengeluarkan lemak dan kolestrol jahat dari dalam tubuh diperlukan metabolisme tubuh yang lancar.

 

4. Bernafas Dan Cuba Kalahkan Nafsu!

Biasanya ketika sedang stres, seseorang itu cenderung mencari jalan pintas yang juga akan menambah kalori. Jadi, ini bermakna kita akan membuat pilihan makanan yang lebih baik ketika sedang bersantai!  Untuk mengatasinya, cuba lakukan latihan pernafasan seperti yoga. Ketika sedang rileks, kita tidak akan berasa lapar. Jika dilakukan secara teratur, anda pasti akan merasakan manfaatnya.

 

Baca Juga: Kebaikan Yoga

 

Penjelasan di atas adalah beberapa tips dan cara pantas untuk anda mengecilkan punggung secara semulajadi. Selamat mencuba dan semoga anda mendapat bentuk paha dan punggung yang ideal.

Jika anda masih tidak berjaya juga untuk Kurangkan berat badan, kami mencadangkan anda boleh dapatkan Formula Kurus  bagaimana Seorang budak gemuk berjaya menguruskan badan dengan jayanya.

Untuk dapatkan Formula ini anda boleh dapatkannya di sini [ FORMULA KURUS BERKESAN ]

 

Nota Kaki: SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda yang mempunyai masalah bentuk punggung yang besar atau lebar supaya mereka tahu ada jalan penyelesaiannya.

<< Memiliki tubuh yang sihat adalah keinginan semua orang. Jom kenal pasti punca perut buncit di sini

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Lakukan Sekarang! Langkah Mudah Menjaga Kesihatan Diri Ketika Jerebu Melanda

Next post

Antara Kelebihan Renang, Mampu Bentuk Tubuh Lebih Cantik & Sempurna

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. July 20, 2015 at 1:56 pm — Reply

    bolehlah beli tali untuk melompat2 lepas ni

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *