CantikKulit

Cara Menghilangkan Bintik Putih Di Wajah

Cara Menghilangkan Bintik Putih Di Wajah - woman online magazine

Kredit : stylecraze

Wajah anda dipenuhi bintik putih? Ingin Tahu Cara Menghilangkan Bintik Putih Di Wajah?

Bintik putih pada muka boleh disebabkan pelbagai perkara seperti kesan penuaan, dehidrasi, efek smapingan dari penggunaan ubat dan sebagainya.

Berikut beberapa cara menghilangkan bintik putih di wajah secara semulajadi yang boleh anda cuba.

 

  1. Minyak Almond

Minyak almond boleh melembapkan wajah dan untuk mengatasi bintik putih tersebut anda boleh menyapu minyak almond dan disertai dengan sedikit urutan pada wajah. Lakukan aktiviti ini sebelum tidur, kemudian biarkan semalaman. Keesokan pagi cucilah wajah anda ketika bangun tidur.

  1. Ais Batu

Bintik putih pada wajah boleh menimbulkan rasa gatal dan pijar.Elakkan menggaru keran aia boleh menimbulkan infeksi. Untuk mengatasinya anda boleh menekap wajah dengan air sejuk atau ais batu yang telah dibungkus dengan tuala muka.

 

  1. Pisang

Untuk menghilangkan bintik putih pada wajah anda boleh memakai krim pisang. Cara membuatnya mudah sahaja, hancurkan sebiji pisang masak, kemudian sapukan pada wajah. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan suam.

 

  1. Masker Kuning Telur

Bagi mmengatasi bintik putih pada wajah anda boleh membuat masker dari campuran bahan kuning telur, minyak zaitun dan perahan limau nipis. Campurkan sebiji kuning telur, satu sudu the minyak zaitun, dan satu sudu teh perahan limau nipis. Kemudian sapukan pada wajah secara merata dan biarkan selama 30 minit. Setelah itu bilas dengan air bersih.

 

  1. Kunyit

Untuk mengatasi bintik putih pada wajah, anda boleh gunakan satu sudu teh kunyit hidup yang telah dikisar halus.Kemudian dicampur dengan segelas air suam. Minumlah dua kali sehari.

<< Ketahui pemutih wajah yang wajib anda pakai di sini.

 

Previous post

Pra Pelancaran Hari Wanita Kebangsaan 2015

Next post

Solusi Terbaik Masalah Jerawat

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *