Ada Apa?Event

BENGKEL “MAKE ME A: TV PERSONALITY” Sukses!

Pengacara TV  1 - Women Online Magazine

Jalinan kerjasama Women Online Magazine sebagai rakan media rasmi bersama MYRYL bagi mengadakan bengkel bertajuk “Make Me A: TV Personality”, selama 1-hari yang berlangsung pada 25 April 2015 di Hotel Vistana, Kuala Lumpur baru-baru ini berjalan lancar dan cukup meriah.

Bengkel ini diadakan bertujuan untuk membantu individu-individu yang tidak mempunyai latar belakang dalam bidang penyiaran tetapi berhasrat untuk menjadi Personaliti TV – sama ada sebagai hos di stesen TV atau pembaca berita, memperoleh pendedahan, bimbingan dan tunjuk ajar yang dapat membantu mereka dalam menyiapkan diri bagi sesi pemilihan dan uji bakat di stesen TV. Selaras dengan itu, MYRYL kembali mengadakan  “Make Me A: TV Personality” buat kali yang kedua.

MYRYL (disebut sebagai my-real) yang merupakan singkatan bagi “Master Yourself Revamp Your Life”, ialah sebuah syarikat yang diasaskan oleh Shuhada Alauddin 3 tahun dahulu. Beliau berasa bangga kerana menjadi antara syarikat pertama yang menawarkan kursus dalam bidang pembangunan personaliti melalui terapi warna yang digandingkan dengan analisis tingkah laku (behavioural analysis). Kelebihan mereka: membantu individu membuat pertukaran kerjaya. 

 

Pengacara TV  7 - Women Online Magazine

Pengacara TV  6 - Women Online Magazine

Selain Shuhada Alauddin yang bercakap mengenai personaliti, bagaimana untuk mengatasi batasan minda dan memiliki keyakinan, MYRYL juga bekerjasama dengan beberapa individu terkenal yang berpengalaman dalam bidang masing-masing bagi memastikan bengkel tersebut mempunyai impak dan hubung kait dengan industri yang berkaitan.

Individu terkenal yang dimaksudkan ialah Hazrena Mohamed Kassim seorang personaliti TV3 yang merupakan salah seorang hos bagi program' Wanita Hari Ini', yang bercakap mengenai bidang pengacaraan di TV; Shah Shamshiri seorang pakar media,penulis  lirik lagu dan wartawan yang berkongsi pengalaman beliau sebagai seorang wartawan dan juga pengalaman dalam dunia media hiburan; dan  seorang penyanyi baru yang semakin meningkat naik iaitu  Elizabeth Tan yang berkongsi pengalaman, bagaimana beliau sendiri melalui banyak perubahan bukan sahaja dari segi kerjaya, semenjak menceburi industri hiburan yang agak berbeza daripada lulusan pengajian beliau.

Pengacara TV  4 - Women Online Magazine

Acara tersebut yang berjalan dari 8:30 pagi hingga 5:00 petang dihadiri oleh lebih 60 orang peserta yang penuh bersemangat mahu merealisasikan impian mereka untuk mendalami bidang glamour ini.

“People always have a dream job that they wish they could be doing and most often these people already have a steady career that has nothing to do with their dream job. So to get started all over again and do their dream job [even without leaving their current job] is going to be scary and normally people will choose to let it go and let it remain a dream.  So that’s what I’m trying to do here today; help them see and charter the way so that it can reduce their anxiety about starting from square one and hopefully get them one step closer to their dream” – kata Shuhada yang mempunyai pengalaman sendiri tentang pertukaran kerjaya apabila beliau membuat keputusan untuk meninggalkan kerjaya beliau sebagai peguam dalam bidang korporat selama 10 tahun bagi memulakan MYRYL dan kini menjadi perunding dan pakar dalam pembangunan personaliti, terapi warna dan analisis perlakuan.

Selaku rakan media rasmi, Women Online Magazine(WOM.my) turut memberikan goody bag istimewa buat para peserta yang ditaja oleh Kotex, Yeo's dan One Drop Perfumes.

Pengacara TV  2 - Women Online Magazine Pengacara TV  3 - Women Online Magazine

Terima Kasih MYRYL kerana sudi bekerjasama Women Online Magazine(WOM.my) ,penaja-penaja lain seperti Majalah Humairah, Khadijah's Kitchen dan Altel, para peserta serta mereka terlibat dalam menjayakan event ini.Sampai jumpa lagi!

Puan Shuhada Alauddin, Pengasas MYRYL

 

Penaja yang dibawakan oleh Women Online Magazine (WOM.my):

Pengacara TV 8 - Women Online MagazinePengacara TV  9 - Women Online MagazinePengacara TV  10 - Women Online Magazine

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Kenali Penyebab & Tanda-Tanda Anda Telah Terkena Kanser Lidah

Next post

9 Tips Selamat Buat Kulit Wajah Anda Bebas Minyak!

WOM.my

WOM.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *