Ada Apa?X-Tra

Wajib Baca! 4 Bahaya Menanti Bila Anda Makan Malam Sebelum Tidur

bahaya-makan-malam-woman-online-magazine

Kredit : wholebynature

Anda suka menikmati makan malam sebelum tidur? Jika ya, tahukah anda bahaya makan malam sebelum tidur. Banyak sekali kesan buruk yang menanti tubuh badan anda akibat tabiat pemakanan anda di malam hari.

Tak kiralah makanan berat ataupun kudapan ringan yang anda telan sebelum anda masuk tidur. Berikut beberapa bahaya makan malam yang wajib anda ketahui.

  1. Berat Badan Jadi Semakin Bertambah

Salah satu bahaya makan malam yang akan menanti anda apabila mengambil makanan berat atau kudapan pada malam hari sebelum tidur adalah naiknya berat badan anda secara mendadak. Ini adalah kerana setiap makanan atau kudapan yang masuk ke dalam tubuh memiliki kandungan kalori yang diperlukan tubuh untuk melakukan aktiviti.Ketika makanan yang mengandungi kalori tinggi masuk ke dalam tubuh, namun tidak ada aktiviti yang dilakukan, maka kalori tersebut tidak akan terbakar. Keadaan ini akan membuatkan lemak berkumpul di dalam tubuh. Kalori yang tidak terbakar ini, kemudiannya akan menjadi lemak dan sangat mempengaruhi berat badan anda.

  1. Serangan Jantung

Serangan jantung boleh terjadi disebabkan oleh lemak yang berkumpul dan berisiko menyumbat bahagian-bahagian pembuluh darah. Ia akan meningkatkan risiko serangan jantung dan sebagainya.

  1. Diabetes

Bahaya makan malam yang mungkin akan anda hadapi apabila kerap mengambil makanan berat atau kudapan sebelum tidur ialah diabetis. Penggumpulan lemak yang terjadi disebabkan gaya hidup anda yang tidak sihat ini akan mengundang penyakit diabetis tanpa anda sedari.

  1. Kualiti Tidur Terganggu

Pola tidur dan kualiti tidur anda pasti akan terganggu apabila anda mempunyai kebiasaan mengambil makanan berat atau pada pada malam hari sebelum masuk tidur.Apapun jenis makanan ia pasti mengandungi kalori. Kalori merupakan suatu bahan bakar yang diperlukan tubuh, sehingga tidak boleh membuatnya cepat tidur dan pasti akan terjaga sejenak. Ini adalah kerana makanan yang mengenyangkan akan memberi stimulasi untuk melakukan suatu pekerjaan, bukannya tidur. Keadaan ini akan mempengaruhi kualiti tidur sehingga membuatkan anda sukar bangun pada keesokan harinya.

<< Ketahui tips agar tidur anda lebih lena di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Kenali Tanda-Tanda Anda Ada Migraine

Next post

Matahari Musuh Setiap Helaian Rambut?

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *